Promoting Fundamental Motor Skills in the Transition From Kindergarten to School - Marinšek, Miha; Hmelak , Maja (Interdisciplinary Research in Teaching and Learning: New Perspectives and Approaches, 2024)
Cilj raziskave je bil primerjati učinkovitost vadbenih programov za usvajanje temeljnih gibalnih spretnosti (TGS) med predšolskimi otroki in otroki 1. razreda v severovzhodni Sloveniji in raziskati možne razlike med spoloma. V raziskavi je sodelovalo 143 otrok, starih od 4 do 7 let, ki so bili razporejeni v eksperimentalno oziroma kontrolno skupino. Eksperimentalna skupina je sodelovala v 13-tedenskem vadbenem programu, kontrolna skupina pa je sledila kurikulumu oz. učnemu načrtu za gibanje oz. šport za javne vrtce in šole. Naloge za ocenjevanje grobe motorike 3 so bile uporabljene za oceno TGS. Rezultati so pokazali, da so predšolski otroci bolj napredovali v spretnostih obvladovanja telesa in spretnostih z žogo kot otroci 1. razreda. Med spoloma ni bilo razlik. Rezultati so pomembni za oblikovanje vadbenih programov, katerih namen je usvajanje TGS.