Generative Artificial Intelligence and Prompting: Utilizing Existing Artworks for Educational Purposes - Marinšek, Miha; Hmelak , Maja (Interdisciplinary Research in Teaching and Learning: New Perspectives and Approaches, 2024)
Ta naloga se ukvarja z generativno umetno inteligenco (GAI), katere priljubljenost med uporabniki je posebej narasla z pojavom uporabnikom prijaznega klepetalnega robota ChatGPT-3.5 za generiranje besedila ob koncu leta 2022. Uvodoma se posvetimo kratkemu pregledu obstoječih raziskav na področju GAI, predvsem tistih, ki obravnavajo uporabo GAI v vzgojno-izobraževalnem okolju. Pozornost se nato usmerja na značilnosti GAI modelov za generiranje slik in specifičnosti, ki so povezane z izdajanjem tekstualnih navodil za orodja za generiranje vizualnih vsebin. Takšen prompting se primerja z nekaterimi primeri tekstualnih opisov slik, ki so obstajale pred različico Web 3.0 (certifikati Sola LeWitta, likovno-pedagoška metoda opazovanja in analiziranja na podlagi predhodnega opisa umetniškega dela, ekfraza) in se izvaja preprosta kvalitativna raziskava, v kateri se na primeru promptinga, spodbujenega z eno figurativno in eno abstraktno sliko, raziskujejo nekatere možnosti uporabe takih GAI modelov v vzgojno-izobraževalnem kontekstu.