An Insight Into the Practical Training of Fine Art Student Teachers in Slovenia Through Their Visual and Multimodal Reflections - Marinšek, Miha; Hmelak , Maja (Interdisciplinary Research in Teaching and Learning: New Perspectives and Approaches, 2024)
Pomemben vidik pedagoške prakse bodočih likovnih pedagogov je razvijanje njihovih sposobnosti refleksije. Pri tem je študentom lahko v veliko pomoč pisanje refleksij. V študijskem letu 2021/22 so študentje likovne pedagogike refleksijo vodene prakse podali v obliki vizualnega eseja. Zanimalo nas je, kako študentje likovne pedagogike doživljajo praktično usposabljanje. Posebej nas je zanimalo kakšna sporočila podajajo študentje likovne pedagogike o praktičnem usposabljanju, kadar se lahko izrazijo vizualno. Uporabili smo vizualni raziskovalni pristop, saj vizualne raziskovalne strategije omogočajo neposreden in otipen način razumevanja doživljanja udeležencev. Ugotovili smo, da se vizualni eseji razlikujejo po likovnem izrazu in vsebini, ki so jo želeli študenti poudariti (zavedanje lastnega telesa, doživljanje napredka, doživljanje naporov in negotovosti, nasprotje med strahovi pred nastopom in prijetnimi občutki po nastopu, časovna stiska ipd.).