Educational Heritage in the Childhood of the Deaf and Hard of Hearing and its Influence on Participation in Adult Education - Marinšek, Miha; Hmelak , Maja (Interdisciplinary Research in Teaching and Learning: New Perspectives and Approaches, 2024)
Gluhi in naglušni prebivalci v Sloveniji so nižje izobraženi od drugih ranljivih skupin, morebitni ukrepi na tem področju kličejo po celoviti analizi. Namen prispevka je bil raziskati udeležbo v formalnem izobraževanju odraslih gluhih in naglušnih ter njihove izkušnje v otroštvu, ki so (negativno) vplivale na nadaljnje izobraževanje. Prispevek je kombinacija kvantitativne in kvalitativne metodologije. Vsem ponudnikom osnovnošolskega in srednješolskega izobraževanja odraslih smo poslali spletno anketo, da bi spoznali udeležbo te populacije v izobraževanju. Spoznanja smo nadgradili s fokusno skupino strokovnjakov in intervjuji z gluhimi in naglušnimi odraslimi. Prepoznali smo tri kategorije razlogov neudeležbe v izobraževanju odraslih: negativne izkušnje poprejšnjega šolanja (težave pri doseganju izobraževalnih ciljev, občutek nesprejetosti), nizka podpora družine in širšega okolja in objektivni razlogi (neustrezno znanje za nadaljevanje šolanja). Prispevek zaključujemo z nekaterimi predlogi.