Unapređenje ruralnog turizma na području Ornitološkog rezervata Crna Mlaka - Hrman, Doroteja; Vitković, Nika; Lazar, Marina; Micek, Luka; Hegeduš, Ivan; Bujan Katanec, Ivana (Program održivog razvoja Svete Nedelje, Jastrebarskog i Samobora, 2024)
Turizam je uvjerljivo vodeća gospodarska grana u BDP-u Republike Hrvatske. Među specifičnim oblicima turizma, u posljednje vrijeme sve više se ističe ruralni turizam. Ruralni prostor zauzima više od 90% hrvatskog teritorija. Sukladno tome, sve veći se naglasak stavlja na razvoj kontinentalnog cjelogodišnjeg turizma. Neistraženi ruralni prostor polako postaje moderan i poželjan, a domaći proizvodi, zaboravljeni okusi, čista priroda, svježi zrak, rekreacija i istraživanje nepoznatog postaju glavne odrednice turističke ponude. Crna Mlaka dio je prirodnih bogatstava Republike Hrvatske te pruža neograničene mogućnosti za razvoj turizma. Međutim, samo lijepa priroda, očaravajući pejzaži, rijetke životinjske vrste, sportski ribolov nisu dovoljni za razvoj zaokružene turističke ponude. Značajan čimbenik u razvoju turizma na bilo kojem prostoru pa tako i Crnoj Mlaki su ljudski resursi i turistička infrastruktura. Ipak, ne smije se dozvoliti nekontrolirano prodiranje turizma u rezervate i ostala zaštićena područja, jer će ostaviti dugotrajne neželjene posljedice na prostor i stanovništvo pa stoga planiranje razvoja Crne Mlake mora biti zasnovano isključivo na načelima održivog razvoja.