Repro Eko Farm - Matović, Vasilije; Purešević, Lazar; Šilić, Ida; Burčul, Erika; Hodak, Lucija; Belošević, Ema; Šubarić, Kristina (Program održivog razvoja Svete Nedelje, Jastrebarskog i Samobora, 2024)
Poljoprivreda, sve više postaje jedna od najvažnijih strateških privrednih grana. Cilj poljoprivredne proizvodnje predstavlja uzgajanje kvalitetne i zdravstveno-bezbedne hrane. Međutim, obzirom da je savremeno društvo ogrezlo o prekomerno, nekontrolisano, odnosno nestručno korišćenje raznih (hemijskih) preparata sa ciljem zaštite proizvodnje, često se u pitanje dovodi bezbednost i kvalitet namirnica, odnosno proizvoda koji se nude. Narušavaju se prirodni ciklusi reprodukcije, kako poljoprivrednih proizvoda, tako i konzumenata istih, a što je najstrašnije, upotreba hemijski tretiranih proizvoda u ishrani, dovodi do raznih poremećaja metabolizma kod ljudi, dok na prirodu ostavlja nemerljive posledice, jer se zemlja ne može tek tako prečistiti. Kako sprečiti katastrofu u najavi? Odgovor treba tražiti u takozvanim ekološkim farmama, odnosno manjim gazdinstvima, gde ekonomija obima ne ugrožava održivi razvoj, već sadrži sve tri kopmonente održivosti: ekološku, ekonomsku i socijalnu. Balansiranjem pomenutih stavki, ekološke farme, podstiču zdravu proizvodnju, smanjujuću negativne efekte na prirodu istovremeno brinući o zdravlju onih koji konzumiraju proizvode sa ovih poseda. U radu će se predstaviti jedna od eko farmi, kao studija slučaja, a zaključci izvedeni iz rada, mogu poslužiti kao primer dobre prakse i za ostala slična gazdinstva.