Kako široko je razumevanje varnosti v lokalnih skupnostih : Stališča županov nekaterih občin v Posavju - Sotlar, Andrej; Tominc, Bernarda (10. Nacionalna konferenca o varnosti v lokalnih skupnostih: Mirna, varna in inkluzivna družba ter varnost v lokalnih skupnostih, 2024)
Občine imajo določene zakonske pristojnosti na področju zagotavljanja varnosti. Ker se po velikosti, kadrovskih in materialnih kapacitetah ter glede varnostne problematike razlikujejo, ni nepomembno, kako župani razumejo in obravnavajo varnost, varnostne pojave in probleme, ko gre za občine, ki jih vodijo. Vemo namreč, da tisto, kar je uradna ocena stanja varnosti in njenega zagotavljanja na državni ravni, nujno (ali sploh) ne velja za občine ali regije. Med varnostno zanimive regije zagotovo sodi tudi (statistična) regija Posavje. Ta je zaradi svojega geografskega položaja, bližine meje in s tem povezane problematike, energetske in prometne kritične infrastrukture, lokalno specifične varnostne problematike ipd. varnostno heterogena, a izredno zanimiva za proučevanje, hkrati pa v odnosu do preostale Slovenije vse pogosteje nastopa kot zaokrožena politična in gospodarska entiteta, katere mnenje bi moralo imeti čedalje večjo težo. Zato prispevek predstavlja poglede intervjuvanih županov nekaterih posavskih občin na varnost in z njo povezano problematiko.