Odgovornost za zagotavljanje varnosti v lokalnem okolju: Mnenje odgovornih v slovenskih občinah - Dvojmoč, Miha (10. Nacionalna konferenca o varnosti v lokalnih skupnostih: Mirna, varna in inkluzivna družba ter varnost v lokalnih skupnostih, 2024)
Raziskovalci in praktiki s področja varnosti se zavedajo, da varnost ni izključna odgovornost države in da njeno zagotavljanje zahteva sodelovanje med vlado, lokalnimi oblastmi, občinskimi redarstvi, podjetji, posamezniki, nevladnimi organizacijami in včasih državljani. Odgovornost lokalne samouprave za pluralizacijo varovanja se razlikuje glede na kontekst in pristojnosti. Na splošno so lokalne oblasti odgovorne za javno varnost in zaščito, kar vključuje vzdrževanje reda in spodbujanje varnostnih pobud. Policijske storitve v lokalnih skupnostih zagotavljajo državna in lokalna policija (občinska redarstva, inšpekcijske službe) ter različni deležniki pluralne policijske dejavnosti. Prispevek predstavlja rezultate študije, izvedene na vzorcu 61 oseb, odgovornih za varnost v slovenskih občinah. Ti so ocenili pomembnost institucij za zagotavljanje varnosti in stopnjo razvitosti programov za varnost v lokalnem okolju.