Pomen mnenja policistov kot strokovne javnosti za oblikovanje strategij na varnostnem področju - Sotlar, Andrej; Tominc, Bernarda (10. Nacionalna konferenca o varnosti v lokalnih skupnostih: Mirna, varna in inkluzivna družba ter varnost v lokalnih skupnostih, 2024)
Strateški dokumenti so ključni za usmerjanje (varnostne) dejavnosti. V procesu, v katerem je treba oceniti dosedanje stanje in narediti načrte, je treba upoštevati vrsto dejavnikov in vključiti vrsto deležnikov. Da se doseže celostni pristop k zagotavljanju varnosti, je treba strateške smernice zasnovati na premišljeni analizi, pri čemer se med drugim ne upošteva samo mnenja laične, temveč tudi mnenje posebnega dela strokovne javnosti, to je policistov. Slednji namreč svoja mnenja oblikujejo na podlagi neposrednih izkušenj, kar prispeva k njihovemu boljšemu razumevanju groženj in notranjevarnostne problematike nasploh. Zato smo predvidevali, da ima lahko mnenje policistov pomembno vlogo pri oblikovanju strategij na področju varnosti, še posebej lokalne, saj če kdo razume potrebe (lokalne) skupnosti, so to policisti, ki tam živijo in/ali delajo. Dejanskega dometa mnenj te strokovne javnosti v prispevku nismo ugotovili.