Preprečevanje mladoletniškega prestopništva: Vpliv varovalnih dejavnikov v ruralnih in urbanih okoljih - Meško, Gorazd; Kokoravec Povh, Iza (10. Nacionalna konferenca o varnosti v lokalnih skupnostih: Mirna, varna in inkluzivna družba ter varnost v lokalnih skupnostih, 2024)
Pričujoči prispevek preučuje mladoletniško prestopništvo in primerja vpliv varovalnih dejavnikov v urbanih in ruralnih okoljih v Sloveniji. Varovalni dejavniki so pogoji ali lastnosti posameznikov, družin, skupnosti ali širše družbe, ki zmanjšujejo ali odpravljajo tveganje za izvedbo ali vključevanje v odklonska dejanja. Ti dejavniki igrajo ključno vlogo pri preprečevanju mladoletniškega prestopništva, saj mladim zagotavljajo podporo in sredstva, ki jih potrebujejo za premagovanje izzivov in sprejemanje pozitivnih življenjskih odločitev. Prispevek na podlagi podatkov iz slovenskega dela Mednarodne študije o samonaznanitvi mladoletniškega prestopništva in viktimizacije 4 (angl. International Self-Report Delinquency Study and Victimization, v nadaljevanju ISRD4) preuči variabilnost varovalnih dejavnikov v različnih okoljih na srednješolce in njihovo prestopništvo. Z uporabo regresijske analize ugotavlja povezave med prestopništvom in določenimi zaščitnimi dejavniki, vključno z družino, prijatelji, sosesko, šolo, prostim časom in individualnimi značilnostmi srednješolcev.