Varne skupnosti za trajnostni razvoj družbe: Pametna policijska dejavnost v lokalnih skupnostih v Sloveniji - Lobnikar, Branko; Prislan Mihelič, Kaja (10. Nacionalna konferenca o varnosti v lokalnih skupnostih: Mirna, varna in inkluzivna družba ter varnost v lokalnih skupnostih, 2024)
Zagotavljanje varnosti in odpornosti je v kontekstu trajnostnega razvoja vse bolj povezano z razvojem pametnih in varnih skupnosti. Skozi spodbujanje različnih pobud za varnost skupnosti in kakovost življenja prebivalcev pomembno (so)odgovornost za zagotavljanje varnosti in pametni ter trajnostni razvoj prevzemajo občine. V prispevku predstavljamo raziskavo med predstavniki slovenskih občin o razvoju pametnih in varnih skupnosti v Sloveniji. Ugotavljali smo razvitost posameznih komponent pametnih skupnosti, kako občine zaznavajo prednosti in izzive tega razvoja ter kakšne projekte s področja varnih skupnosti izvajajo. Področji šolstva in zdravstva sta zaznani kot najbolj razviti področji, medtem ko so promet, energetika in kmetijstvo na nižjih prioritetnih mestih, manj razvito pa ostaja tudi področje varnosti. Pri tem občine v ospredje postavljajo načela vključevanja, povezovanja in sodelovanja, na področju varnosti pa se projekti usmerjajo v rešitve v prometu, na področju upravljanja javnih površin in obveščanja prebivalcev. Glavne izzive tovrstnega razvoja predstavljajo pomanjkljive kadrovske in infrastrukturne zmogljivosti občin.