Literarni prostor v izbranih mladinskih delih Branke Jurca - Haramija, Dragica (Preučevanje otroške in mladinske književnosti, 2025)
V letu 2024 je minilo 110 let od rojstva pisateljice Branke Jurca, ki se je rodila 24. maja 1914 v Koprivi na Krasu, umrla pa 6. marca 1999 v Ljubljani in je napisala več kot 30 del mladinske književnosti. Še vedno se ponatiskujeta njen mladinski roman Ko zorijo jagode (1974) in sodobna pravljica Snežaki v vrtcu (1983). V biografskem smislu njeno življenjsko pot zaznamujejo trije prostori: rojstvo na Krasu v letu začetka prve svetovne vojne, otroštvo, mladost in prva delovna leta učiteljice na Štajerskem med obema vojnama ter zrela, odrasla doba po drugi svetovni vojni v Ljubljani. V prispevku so z metodologijo prostorske literarne vede predstavljeni odgovori na raziskovalno vprašanje, kakšen je odsev realnega prostora v njeni mladinski književnosti, še zlasti avtobiografski kratki prozi Rodiš se samo enkrat (1972), avanturističnih pripovedih Uhač in njegova druščina (1963) in Vohljači in prepovedane skrivnosti (1966) ter mladinskem romanu Ko zorijo jagode (1974).