Distopija i antiutopija: žanrovska struktura u romanu Dan kada sam ubrala cvijet - Haramija, Dragica (Preučevanje otroške in mladinske književnosti, 2025)
Jasminka Tihi-Stepanić je hrvatska autorica posvećena pisanju dječje i adolescentske književnosti, a u ovome radu se interpretira njen najnoviji adolescentski roman, Dan kada sam ubrala cvijet (2023). Budući da je riječ o romanu smještenome u svijet budućnosti u kojemu je sve propisano i određeno, u radu se polazilo od definiranja pojmova utopije, distopije i antiutopije kako bi se rasvijetlila terminološka konfuzija. Služeći se dosadašnjim teorijskim spoznajama o problematici žanra, istražuje se formalna, tematska i retorička dimenzija žanra te se pokazuje kako njihova međusobna povezanost u predmetnome romanu oblikuje distopijski žanr. Izdvajanjem i analiziranjem tipičnih odrednica distopijskih romana, naglašava se razlika između antiutopije i distopije pri čemu se roman Dan kada sam ubrala cvijet klasificira u klasičnu distopiju.