Razumevanje retoričnih figur skozi multimodalno branje slikanic - Haramija, Dragica (Preučevanje otroške in mladinske književnosti, 2025)
Prispevek osvetljuje pomen multimodalnosti in upoštevanje različnih kodov sporočanja za sestavljanje pomenov pri leposlovnih (in informativnih) bralnih gradivih. Pri multimodalnosti gre za različne kode sporočanja (jezikovni, vizualni, prostorski, gestualni, zvočni kod itd.) in kako so ti povezani v enem mediju, npr. v knjigi; za razliko od multimedialnosti, kjer gre za preplet različnih medijev in njihovih specifik. Kode sporočanja lahko razvrstimo glede na čutilo, s katerim sprejemamo informacije v povezavi z različnimi področji umetnosti. V vseh multimodalnih analizah leposlovja se kaže, da ilustracije vplivajo na razumevanje zgodbe in (vsaj delno) spreminjajo ali natančneje predstavljajo temeljne morfološke lastnosti besedil: književni čas, književni prostor, literarne like ipd. Teoretična izhodišča o multimodalnosti in razumevanju metafor smo na podlagi slikanice Levija Pinfolda Črni pes (original 2011, prevod 2013) empirično preizkusili s študenti razrednega pouka.