Čitamo li ili se igramo? Funkcije ludičkog diskursa u elektroničkim slikovnicama - Haramija, Dragica (Preučevanje otroške in mladinske književnosti, 2025)
Elektronička slikovnica multimodalno je djelo obilježeno odlikama koje proizlaze iz novomedijskog okoliša kao što su interaktivnost, hipertekstualnost, simulativnost i virtualnost. Interaktivnost se u takvim djelima može očitovati kao svojstvo novomedijskog djela, ali i kao važan element u izgradnji narativa, odnosno, kao specifičan diskurs. Za razliku od verbalnog, vizualnog i auditivnog diskursa, ludički diskurs nije sačinjen od medijskih objekata već se temelji na interakciji čitatelja s književnim djelom koja utječe na diskursna obilježja ostalih medijskih objekata. Oslanjajući se na teoriju (tiskane) slikovnice i teorije digitalne poetike, cilj je rada istražiti funkcije ludičkog diskursa u novomedijskom narativu. Na primjeru elektroničke slikovnice The Big Word Factory za iOS i Android uređaje (Mixtvision 2018) nastaloj na temelju tiskane slikovnice (hrv. Velika tvornica riječi) autorice Agnès de Lestrade i ilustratorice Valerie Docampo, istražit će se odnos odlika digitalnih medija i funkcije ludičkoga diskursa unutar slikovničkog narativa.