Književnoumjetnički tekst i poticanje pismenosti iz perspektive učitelja - Haramija, Dragica (Preučevanje otroške in mladinske književnosti, 2025)
Ovladanost čitanjem i pisanjem temelj je cjelokupnog učenja pojedinca pa je dosezanje pismenosti temeljni cilj učenja. U istraživanju su sudjelovali učitelji razredne nastave i nastavnici Hrvatskoga jezika Ispituje se mišljenje o izazovima u nastavi, je li to tekst kao sadržaj: nerazumijevanje riječi, teksta i stila pisanja ili učenik kao subjekt poučavanja: nezainteresiranost za temu, motive i radnju. Ispitivani su i metodički postupci te ima li povezanosti između njihove procjene izazova u nastavi i metodičkih postupaka. Rezultati pokazuju u većoj mjeri problem nerazumijevanja sadržaja nego motiviranja učenika, a ne pokazuju povezanost s korištenjem metodičkih postupaka. Na temelju mišljenja učitelja zaključuje se o djelovanju na nastavu književnosti i mogućnostima za daljnja istraživanja.