Stališča vzgojiteljev do slovenščine kot drugega jezika - Haramija, Dragica (Preučevanje otroške in mladinske književnosti, 2025)
Prispevek predstavi stališča vzgojiteljev in pomočnikov vzgojitelja do otrokovega usvajanja slovenščine kot drugega jezika v vrtcu. Rezultati raziskave, v kateri je z izpolnjevanjem vprašalnika sodelovalo 458 vzgojiteljev in pomočnikov vzgojitelja iz naključno izbranih vrtcev v Sloveniji, so pokazali, da so vzgojitelji in pomočniki vzgojitelja najvišje ocenili trditev, da dvojezični ali večjezični otrok menja jezika oz. jezike glede na jezik osebe, s katero govori v določeni situaciji (M = 3,96, SD = 0,74). Visoko so ocenili tudi trditev, da je staršem, katerih prvi jezik ni slovenščina, smiselno posredovati posnetke pesmi ali pravljic v slovenščini, da bi jih lahko predvajali doma otrokom in bi ti tako hitreje usvojili slovenski jezik (M = 3,83, SD = 0,93).