Uporaba umetne inteligence (UI) pri planiranju proizvodnje v Sloveniji - Kerović, Jelisaveta (Vloga naprednih tehnologij v inženiringu poslovnih sistemov, 2025)
Umetna inteligenca (UI) je postala sestavni del naprednega poslovanja. V okviru iniciative Industrije 4.0 je namenjena proizvodnim sistemom za podporo proizvodnih procesov od planiranja do izvajanja. Z raziskavo smo ugotavljali stanje na vključenosti umetne inteligence v slovenskih podjetjih, specifično v procesih planiranja proizvodnje. V začetnem delu raziskave smo analizirali definicije o UI iz strokovne literature in o procesih planiranja proizvodnje, na podlagi katerih smo pripravili anketni vprašalnik. Raziskava je obsegala stanje o prisotnosti UI leta 2024 v 21 večjih proizvodnih podjetij v Sloveniji. Na podlagi rezultatov ugotavljamo, da leta 2024 24% proizvodnih podjetij že uporablja UI. Kot glavne razloge za neuporabo UI ugotavljamo interno pomanjkanje strokovnjakov in težko prepoznane koristi za podjetje.