Ogljični odtis izdelave plastičnega izdelka na 3D tiskalniku - Krhač Andrašec, Eva; Urh, Benjamin (Vloga naprednih tehnologij v inženiringu poslovnih sistemov, 2025)
V tem poglavju obravnavamo problematiko ogljičnega odtisa procesa 3D tiskanja ali aditivne proizvodnje, ki je postopek konstruiranja izdelka, plast za plastjo, iz digitalnih modelov z uporabo različnih materialov, predvsem različne vrste plastike. Pregledali bomo okoljski vpliv 3D tiskanja in okoljske vplive v povezanih postopkih (priprava materiala, transport, ravnanje z odpadnimi izdelki). V prispevku preučujemo proizvodnjo, uporabo in odstranjevanje, pri čemer se osredotočamo na porabo energije, vire materiala in ravnanje z odpadki. Poleg tega ta študija vključuje primerjalno oceno med 3D tiskanjem in alternativnimi metodami proizvodnje, da se ugotovi njihov posamezen okoljski vpliv. S celovito analizo želimo prispevati k razumevanju izzivov in priložnosti trajnostnih vidikov 3D tiskanja s plastiko. Z oceno dejavnikov, kot so izraba virov in emisije, si prizadevamo zagotoviti dragocene vpoglede v trajnostne posledice 3D tiskanja s plastiko. Ugotovljeni rezultati prispevajo k širši razpravi o prednostih in slabostih 3D tiskanja v primerjavi z drugimi metodami izdelave.