Uporaba sodobnih tehnologij v procesu razvoja proizvoda/proizvodnega procesa - Krhač Andrašec, Eva; Urh, Benjamin (Vloga naprednih tehnologij v inženiringu poslovnih sistemov, 2025)
Zahteve po novih proizvodih, ki so tudi vedno bolj kompleksni, neprestano naraščajo, podjetja pa se morajo na te zadeve ustrezno odzvati z razvojem in proizvodnjo ustreznih proizvodov ob pravem času in po dovolj ugodni ceni, da ne izgubijo konkurenčne prednosti. Čeprav je razvoj novih proizvodov neizbežno povezan s tveganjem, ga je mogoče zmanjšati z uporabo enega izmed referenčnih modelov za obvladovanje aktivnosti razvoja novih proizvodov. V ta namen v poglavju predstavimo pregled razvoja referenčnih modelov razvoja novih proizvodov. V nadaljevanju se osredotočimo na predstavitev sodobnih tehnologij, ki jih podjetja vse pogosteje vključujejo v proces razvoja novih proizvodov. Namen njihovega vključevanja je predvsem v skrajšanju potrebnega časa za razvoj novih proizvodov in znižanju s tem povezanih stroškov. Predstavimo namen vključevanja sodobnih tehnologij ter podamo pregled izzivov, s katerimi se podjetja pri tem srečujejo, in prednosti, ki jih podjetja s tem lahko dosežejo.