Etično upravljanje delovnih obremenitev - Medved, Tilen (Organizacija in organiziranje, 2025)
Delovne obremenitve zaposlenih pomembno vplivajo na dobro počutje posameznikov in na uspešnost organizacije v današnjem konkurenčnem poslovnem okolju. Raziskava preučuje vpliv različnih vrst delovnih obremenitev – fizičnih, kognitivnih in čustvenih – na zdravje, zadovoljstvo pri delu in uspešnost zaposlenih. Po pregledu že opravljenih študij primerov in literature na to temo raziskava poudarja negativne učinke, kot so zdravstvene težave, zmanjšano zadovoljstvo na delovnem mestu in nižja stopnja produktivnosti. Ustrezno upravljanje delovnih obremenitev z upoštevanjem etičnih vprašanj in dobrih praks lahko poveča zavzetost zaposlenih in kakovost opravljenega dela. Dobre prakse za spopadanje s preobremenjenostjo z delom vključujejo prilagodljiv delovni čas, spremljanje deloholizma, rotacijo delovnih mest, transparentno komunikacijo in redne odmore. Etične dileme, ki se pojavljajo pri upravljanju delovnih obremenitev, so naslednje: kako ustrezno preprečiti izgorelost brez zmanjšanja produktivnosti, kako pravično porazdeliti delovne obremenitve in v kolikšni meri vključiti zaposlene v sprejemanje odločitev. Na koncu raziskava podaja smiselne razlage in predloge za organizacije, na kakšen način lahko uravnotežijo zahteve po produktivnosti z zdravjem in dobrim počutjem zaposlenih, kar posledično privede do srečnejše in uspešnejše delovne sile.