Odprti podatki kot orodje za krepitev družbene odgovornosti podjetij - Blatnik, Staša; Kljajić Borštnar, Mirjana; Pucihar, Andreja (Organizacija in organiziranje, 2025)
V zadnjih dveh desetletjih, odkar se je začel razvijati koncept odprtih podatkov, so ti postali ključnega pomena za družbo, saj omogočajo boljši vpogled v delovanje organizacij. Podatki, ki jih objavljajo organizacije javnega sektorja, omogočajo nadzor nad porabo javnih sredstev in sodelovanje javnosti v državotvornih procesih. Izkazuje pa se, da odpiranje podatkov predstavlja pomembno priložnost tudi za organizacije zasebnega sektorja. Z odpiranjem podatkov in vključevanjem javnosti organizacije izkazujejo svojo zavezanost družbeni odgovornosti in trajnostnemu poslovanju. Hkrati pa si s tem pristopom ustvarjajo možnosti za vzpostavljanje novih partnerstev in s tem nove poslovne priložnosti. V raziskavi bomo pregledali obstoječo literaturo na področju organizacijske družbene odgovornosti in kako jo organizacije lahko dosegajo preko objavljanja odprtih podatkov. Pri tem se bomo osredotočili na izzive, s katerimi se podjetja soočajo pri odpiranju poslovnih podatkov javnosti, in priložnosti, ki se pri tem pojavljajo.