Under-Reporting and Under-Recording of Hate Crimes against Muslim Women in Italy: Cinzia Broccolo, Rūta Grigaliūnaitė, Cloé Saint-Nom, Guido Savasta - Meško, Gorazd; Kutnjak Ivković, Sanja; Hacin, Rok (The UN Sustainable Development Goals and Provision of Security, Responses to Crime and Security Threats, and Fair Criminal Justice Systems, 2024)
Poglavje analizira temeljne vzroke nezadostnega prijavljanja (nizko število prijav žrtev in prič), ki povzroča premajhno priznavanje diskriminacijske matrike prijavljenih kaznivih dejanj in s tem premajhno evidentiranje (napačno prijavljanje in preiskovanje organov kazenskega pregona) zločinov iz sovraštva proti muslimankam v Italiji. Anketa med praktiki in pripadniki muslimanske skupnosti v Italiji je bila izvedena med majem in septembrom leta 2022. Ugotovitve razkrivajo, da  k nizki stopnji prijavljanja in pomanjkljivostim pri beleženju epizod sovražnega govora in zločinov iz sovraštva, nestrpnosti in sovraštva do muslimank prispeva več dejavnikov. Pomanjkanje zaupanja v sodstvo ali policijo ter izrazita »nagnjenost« k neprijavljanju primerov nestrpnosti sta glavna vzroka za nezadostnost prijavljanja ter hkrati vplivata na sprijaznjenost žrtev s sovraštvom in diskriminacijo.