Digitalizacija – načrtovanje - Jereb, Borut (Digitalna transformacija v logistiki in managementu oskrbovalnih verig, 2025)
Elektronsko poslovanje (e-poslovanje) igra ključno vlogo v sodobnem digitalnem okolju, preoblikuje poslovne prakse in odpira nove možnosti. Predstavljen je model vrednostne verige e-poslovanja, ki zajema podporne procese, vrednostno verigo in tehnološke rešitve. Poleg tega so obravnavani različni pristopi e-poslovanja, vključno z e-marketingom, e-dokumentacijo, e-plačili in e-upravljanjem s strankami. V nadaljevanju je poudarjena pomembnost informacijske in kibernetske varnosti v sodobnem poslovnem okolju. Varovanje digitalne pokrajine postaja ključno, pri čemer informacijska varnost zajema zaščito informacij, medtem ko kibernetska varnost obravnava zaščito digitalnih sistemov pred kibernetskimi grožnjami. Obe disciplini sta ključni za ohranjanje zaupanja in varnosti pri e-poslovanju. Na koncu prispevka je predstavljeno upravljanje IT tveganj s pomočjo standarda ISO/IEC 27005.