Inovativni poslovni modeli in vpliv trajnostne zakonodaje na uspešno trajnostno poslovanje podjetij - Čufar, Matic; Primec, Andreja; Belak, Jernej (Usmerjanje trajnostnega razvoja podjetja, 2025)
V zadnjih letih so EU in nacionalni organi sprejeli zakonodajo o trajnosti z namenom povečanja trajnostnega vedenja med gospodarskimi družbami, zaščite narave in varovanja ljudi. Z uveljavitvijo predpisov, kot so Direktiva o poročanju o trajnostnosti podjetij (CSRD), Uredba o razkritjih na področju trajnostnega financiranja (SFDR) in Uredba o taksonomiji, so deležniki v gospodarstvu vse bolj prisiljeni sprejemati trajnostno miselnost in jo vključevati v svoje poslovanje. Ta integracija vpliva in oblikuje korporativno upravljanje ter preoblikuje njihove poslovne modele. Pričakuje se, da se bodo z uvajanjem trajnostne zakonodaje poslovni modeli vse bolj inovativno spreminjali, da bi vključili in izvajali trajnostna načela v svoje poslovanje in upravljanje. V tem članku želimo preučiti trenutno zakonodajo na področju trajnosti in njen vpliv na poslovne modele. Raziskali bomo, kako ti zakoni oblikujejo poslovno prakso, spodbujajo trajnostni razvoj in vodijo k spremembam v korporativnih strategijah in strukturah upravljanja. V raziskavi bo uporabljena analiza vsebine za analizo poročanja izbranih gospodarskih družb. Ugotovitve raziskave kažejo, da trajnostna zakonodaja vpliva na korporativno upravljanje in spodbuja gospodarske družbe k trajnostnemu razvoju njihovih poslovnih modelov in upravljanja. Zakonodaja na področju trajnosti predstavlja enega ključnih dejavnikov, ki vplivajo na sooblikovanje korporativnega upravljanja in na razvoj inovativnih, trajnostno usmerjenih poslovnih modelov.