Evaluating Policing Models in Rural Croatia: Residents’ Perceptions and Preferences in Požeško-Slavonska County: Irena Cajner Mraović, Ivana Radić, Kaja Prislan Mihelič, Branko Lobnikar - Meško, Gorazd; Kutnjak Ivković, Sanja; Hacin, Rok (The UN Sustainable Development Goals and Provision of Security, Responses to Crime and Security Threats, and Fair Criminal Justice Systems, 2024)
Učinkovitost različnih policijskih modelov je tema stalnih razprav. V študiji smo raziskovali odnos prebivalcev do različnih pristopov izvajanja policijske dejavnosti v Požeško-slavonski županiji. Vsak vsebinski sklop vprašalnika je vseboval štiri trditve, vsebinsko vezane na enega od štirih primarnih modelov policijskega dela: militaristično-birokratski model, na izvajanju zakona temelječ policijski model, model policijskega dela v skupnosti in javno-zasebni model policijskega dela. Udeleženci so jasno prednost dali modelu policijskega dela v skupnosti, kar dokazujejo najvišje povprečne in mediane vrednosti v primerjavi z drugimi modeli. Model policijskega dela v skupnosti je bil najvišje ocenjen na sedmih od osmih ocenjenih kriterijev. Pristop policijskega dela v skupnosti je bil kot najboljši ocenjen na področju uporabe diskrecijske pravice, izvrševanja zakonov, sodelovanja s skupnostjo, profesionalizacije, legitimnosti, preventivnih dejavnosti in proaktivnosti. Nasprotno je bil kot najmanj zaželen ocenjen militaristično-birokratski model, ki se je uvrstil na zadnje mesto pri šestih od osmih kriterijev.