Cilji trajnostnega razvoja, upravljanje in vodenje: Primer izbrane neprofitne organizacije - Štrukelj, Tjaša; Hrast, Nomi; Sruk, Vida (Usmerjanje trajnostnega razvoja podjetja, 2025)
Trajnost, trajnostni razvoj, trajnostno upravljanje in trajnostno vodenje za trajnostno poslovanje v sodobnih družbenih razmerah niso več izbor, temveč nuja vsake organizacije. Poglavje zato namenjamo preučevanju trajnosti, ciljev trajnostnega razvoja, trajnostnim organizacijam, trajnostnemu upravljanju in vodenju, v raziskavi pa prikazujemo vse raziskovano na primeru izbrane neprofitne organizacije – akademske institucije. Ker je delovanje akademskih institucij vse bolj globalno, je vse bolj globalen tudi doseg njihovega vpliva, ki ključno sooblikuje prihodnost naše širše družbe. Z inovacijami, raziskovanjem in izobraževanjem prenašajo ključne vrednote na svojo okolico, vplivajo na podjetnost, uspešno nacionalno in svetovno gospodarstvo ter ključno sooblikujejo pravičnost in demokratičnost sodobnega sveta za našo skupno, trajnostno prihodnost. To poglavje zato namenjamo preučevanju izbrane akademske institucije, neprofitne organizacije, in pojasnjujemo njen doprinos k doseganju ciljev trajnostnega razvoje ter njeno soočanje s trajnostnim upravljanjem, vodenjem in delovanjem na vseh strateških poslovnih področjih njenega delovanja. Raziskali bomo vključevanje Univerze v Mariboru v nadnacionalne družbene izzive doseganja trajnosti skozi predstavitev rezultatov njenih strateških odločitev o trajnostnem upravljanju in vodenju te institucije, ki so rezultat razumevanja nujnosti trajnosti njenih upravljalcev in managerjev, ki zahtevo po trajnosti vključujejo v svoje strateške razvojne usmeritve in skrbijo za njihovo realizacijo.