Razvojni potenciali podjetja: Študija primera malega podjetja krožnega gospodarstva - Štrukelj, Tjaša; Rožman, Maja (Usmerjanje trajnostnega razvoja podjetja, 2025)
V raziskavi preučujemo celovitost in skladnost razvojnih potencialov podjetja z vidika treh ključnih dimenzij: interesnih, strateških in izvedbenih potencialov. Interesni potenciali so povezani z vizijo in politiko podjetja lastnikov, strateški potenciali se nanašajo na zmožnosti podjetja za razvoj in rast ter prilagajanje tržnim možnostim oziroma priložnostim, izvedbeni potenciali pa vključujejo razpoložljive materialne in nematerialne resurse, ki omogočajo realizacijo poslovnih in drugih strategij, s katerimi podjetje uresničuje zastavljeno vizijo in politiko podjetja. Da bi teoretična spoznanja aplicirali v prakso, smo izvedli študijo primera socialne zadruge, ki deluje po načelih krožnega gospodarstva in inovativno povezuje ekološko trajnost s poslovno uspešnostjo. Podjetje svoje poslovanje temelji na predelavi zavržene kavne usedline za gojenje gob ostrigarjev in proizvodnjo biorazgradljivih materialov, kar omogoča večstopenjsko krožno uporabo virov in ustvarjanje dodane vrednosti brez povzročanja odpadkov. Rezultati raziskave kažejo, da celovitost in skladnost razvojnih potencialov močno vplivata na dolgoročno uspešnost podjetja. Na podlagi analize študije primera in sinteze spoznanj ugotavljamo, da so ključni dejavniki uspeha preučevane socialne zadruge aktivna vključitev vseh interesnih udeležencev v bistvene odločitve podjetja, ploska hierarhična struktura, rast, skladna s potrebami trga, prilagodljiva poslovna strategija osredotočanja na diferenciacijo, učinkovito obvladovanje resursov in inovativni poslovni model, ki omogoča trajnostni razvoj.