Poslušati med vrsticami: parlamentarni govor in njegovi zapisi: Ina Poteko, Marko Stabej, Kaja Jošt - Krajnc Ivič, Mira (Stanje in perspektive uporabe govornih virov v raziskavah govora, 2024)
Parlamentarni govor je kot dostopen in odprt vir dragocen za raziskovanje v različnih strokah. Na podlagi izrečenega v parlamentu nastajajo zapisi, ki so vključeni v parlamentarne korpuse, pri čemer pa zapisovalne prakse parlamentarnih služb običajno niso razvidne. V prispevku smo predstavili prakso zapisovanja plenarnih sej v Državnem zboru Republike Slovenije med letoma 2010 in 2022 z namenom dokumentiranja procesa. V slovenskem parlamentu nastajata dve verziji: prvi, hitri zapis, ki je objavljen najpozneje pol ure po izrečenem z namenom hitrega dostopa do informacij, a je v njem tudi več nepravilnosti, in drugi, verificiran zapis, ki nastane ob poslušanju posnetka govora z namenom trajne objave, dostopnosti in zagotavljanja celovitih informacij. Primerjalno predstavljamo tudi zapisovalne prakse nekaterih drugih evropskih parlamentov.