Glasovna higiena - Begović, Amadea (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
Poglavje obravnava vlogo glasovne higiene za ohranjanje zdravega glasu, ki je še posebej pomembno pri ljudeh, ki glas intenzivno uporabljajo v poklicne namene, kot so učitelji, zdravniki ipd. Glasovna higiena vključuje pravilno uporabo in nego glasu, da bi preprečili kakršne koli težave, poškodbe ali bolezni v povezavi z glasom. V poglavju je vključena tudi razlaga nastanka zvoka in delovanja glasilk. V zvezi z glasovno higieno ne smemo izpustiti pomena preventive, kot so ustrezna hidracija, redni glasovni odmori, izvajanje dihalnih in vokalnih vaj ter izogibanje hitremu in glasnemu govoru. Raziskave kažejo, da znanje o glasovni higieni zmanjšuje tveganje za glasovne težave, zato je še toliko pomembneje, da se v izobraževalnih institucijah več pozornosti nameni poučevanju glasovne higiene. Tako bi lahko izboljšali poklicno učinkovitost in tudi zdravje glasu.