Ljudski plesi kot sredstvo za spoznavanje kulture - Intihar, Kaja (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
Ljudski plesi že stoletja predstavljajo dragocen del kulturne dediščine in identitete različnih narodov, saj izražajo vrednote, običaje in zgodbe. Plesi niso le telesna dejavnost, ampak način povezovanja in razumevanja različnih kultur. Vključevanje ljudskih plesov v šolske prireditve ter aktivnosti folklornih skupin in festivalov po svetu pomaga ohranjati kulturno dediščino in omogoča medkulturno povezovanje. Zlasti festivali pod okriljem organizacij, kot je COIFF, prispevajo k razumevanju in sprejemanju drugih kultur. V Sloveniji ljudske plese poučujemo v osnovnih šolah s tehnikami, kot so prikaz, ponavljanje in ples ob glasbi. Plesi, kot so polka, kolo in valček, tako ostajajo živi del kulturnega izročila, ki ga ohranjamo za prihodnje generacije.