Razvoj motoričnih sposobnosti skozi ples - Ivančič, Gabrijela (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
Ples kot dejavnost pomembno prispeva k razvoju motoričnih sposobnosti otrok, saj spodbuja koordinacijo, ravnotežje, gibljivost in natančnost gibov. V tem poglavju je izpostavljen pomen plesa kot orodja za celostni razvoj, ki vključuje tako telesno-gibalni kot čustveni in socialni razvoj otrok. Raziskave so pokazale, da plesne aktivnosti, ki vključujejo usklajevanje gibov in ritma, pozitivno vplivajo na telesno pripravljenost otrok ter povečujejo njihovo motivacijo za gibanje. Poleg tega ples krepi socialne veščine, samozavest in sodelovanje. Glasba, ki spremlja ples, deluje kot motivacija, ustvarja pozitivno vzdušje ter omogoča globlje razumevanje povezave med zvokom in gibanjem. Cilj tega poglavja je poudariti vlogo plesa pri spodbujanju zdravja in razvoja otrok ter pomen vključevanja plesnih dejavnosti v vzgojno-izobraževalni proces.