Poslušanje klasične glasbe - Klaneček, Nika (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
V tem poglavju bomo spoznali, kako poslušanje klasične glasbe vpliva na razvoj otrok. Pri tem bomo izpostavili, da poslušanje te zvrsti glasbe, tako doma kot v šoli, vpliva na njihov kognitivni, čustveni in socialni razvoj. Ker se v domačem okolju klasična glasba večkrat zapostavlja, smo učitelji tisti, ki jo moramo v pouk vključiti načrtovano in z vsemi fazami poslušanja. Spoznali bomo tudi, da imajo otroci v večini klasično glasbo radi, čeprav je ne poslušajo doma. Ne smemo pa se omejiti samo na pouk glasbene umetnosti, saj ima poslušanje klasične glasbe (v ozadju) pozitiven učinek prav tako pri ostalih predmetih.