Izdelava glasbil - Kuzmič , Maja (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
Poglavje obravnava izdelavo glasbil v osnovni šoli iz različnih materialov. Glasbila so opredeljena kot naprave, ki omogočajo izvajanje glasbe in jih delimo glede na njihove akustične lastnosti in način izvajanja. Izdelava glasbil pri učencih spodbuja kognitivni, fizični in motorični razvoj ter prinaša veselje ob ustvarjanju funkcionalnih izdelkov. Učitelji morajo pouk načrtovati aktivno, kar vključuje uporabo različnih materialov, s katerimi se učenci učijo in ustvarjajo. Materiali za izdelavo glasbil so lahko papir, les, kovine ali umetne snovi. Lahko so najbolj preprosti vsakdanji predmeti, kakor sta kamen ali zrno. V poglavju je predstavljen primer dobre prakse iz Ankare, kjer so v šolah in vrtcih zaradi finančnih težav začeli sami izdelovati glasbila. Učenci pri tem ne pridobijo le praktičnih znanj, ampak tudi izkušnje, ki jih ne morejo pridobiti z nakupom profesionalnih instrumentov.