Pomen glasbene improvizacije v osnovni šoli - Lejko, Maja (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
V tem poglavju bo obravnavana glasbena improvizacija kot ključna oblika ustvarjalnosti, ki spodbuja otrokovo domišljijo. Glasbena improvizacija je opredeljena kot učna spretnost, ki jo z vadbo, intelektualnim napredkom in izkušnjami nadgrajujemo. Otrokom omogoča, da skozi glasbo izražajo svojo izvirnost in razvijajo ritmične, harmonske in melodične spretnosti. Poseben poudarek je na tem, da jo je smiselno vključiti že v zgodnji fazi izobraževanja, saj spodbuja aktivacijo kognitivnih procesov. V poglavju so zajete različne vrste improvizacije, kjer je pomembno izpostaviti, da se vokalna uporablja manj pogosto kot instrumentalna in ritmična. Učinkovita improvizacija vključuje svobodne in namenske glasbene odločitve v okviru določenih omejitev. Učiteljeva vloga je ključna pri spodbujanju notranje motivacije učencev, saj mora biti poudarek na učnem procesu, ne na končnem izdelku. Kljub pozitivnemu vplivu improvizacije jo učitelji pogosto premalokrat izvajajo. Tudi otroci lahko z enostavnimi vzorci in različnimi dejavnostmi dosežejo smiselno improvizacijo, kar prispeva k njihovemu celotnemu glasbenemu razvoju.