Glasbena improvizacija - Pernek, Špela (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
Namen poglavja je poudariti, kako pomembna je glasbena improvizacija za razvoj glasbenih veščin in ustvarjalnosti pri učencih v osnovni šoli. Skozi improvizacijo otroci ne le razvijajo svoj ritmični, melodični in tonalni besednjak, ampak tudi spodbujajo svojo ustvarjalnost, izražajo ideje ter gradijo globlji in bolj oseben odnos do glasbe. Poleg vsega naštetega jim ta prav tako omogoča, da na glasbeni način izrazijo svoja čustva in misli. Poglavje izpostavlja, kako pomembno vlogo imajo učitelji pri uvajanju glasbene improvizacije. V njem so predstavljeni pristopi, s pomočjo katerih lahko s pomočjo raznovrstnih dejavnosti, kot so raziskovanje glasbenih slogov in različni projekti, učitelji spodbujajo glasbeno improvizacijo učencev. Ključno pa je tudi, da učitelji ustvarijo spodbudno in varno okolje, kjer se učenci počutijo samozavestne in motivirane za izražanje svojih idej.