Glasba in otrokov čustveni svet - Romih, Tamara (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
Poglavje poudarja pomembnost vpliva glasbe na čustveni razvoj otrok. Sodelovanje v glasbenih dejavnostih, kot so petje, igranje instrumentov ali poslušanje glasbe, otrokom omogoča izražanje in razumevanje čustev ter razvoj čustvene inteligence. Glasbena vzgoja spodbuja razumevanje čustev in socialnih veščin, kot so empatija, prosocialno vedenje in sodelovanje, hkrati pa izboljšuje tudi motivacijo in koncentracijo. Mnoge raziskave potrjujejo, da glasba pozitivno vpliva na samospoštovanje, samoregulacijo in zmanjšanje agresivnega vedenja. Glasbena terapija, bodisi skozi aktivno igranje ali poslušanje bodisi s tehnikami, kot so zrcaljenje, ujemanje ali reflektiranje, učinkovito pomaga pri obvladovanju čustveno-vedenjskih težav ter spodbuja kreativnost in izboljšuje medosebne odnose. Kljub širokemu spektru pozitivnih učinkov je pri uporabi glasbe treba upoštevati individualne potrebe otrok. Glasba tako deluje kot močno orodje za razvoj čustvene zrelosti in celostno podporo otrokovemu razvoju.