Vzdrževanje discipline med glasbenimi dejavnostmi - Senica, Tija (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
Glasbene dejavnosti v izobraževalnih okoljih pomembno prispevajo k razvoju kognitivnih, psihomotoričnih in čustvenih sposobnosti učencev. Z njimi učenci razvijajo samodisciplino, se učijo upoštevanja pravil in odgovornosti. Skozi disciplino učenci prepoznajo razliko med pravilnim in nepravilnim obnašanjem v skladu s pravili. Igranje glasbenih instrumentov, kot so bobni, pomagajo pri razvoju discipline, saj se učenci na ta način naučijo slediti navodilom, skrbeti za opremo in spoštovati pravila. Učitelji uporabljajo različne strategije za vzdrževanje discipline, kot so glasbeni signali, rutinske dejavnosti in jasna pravila. To vse prispeva k večji pozornosti in boljšemu obvladovanju učnega okolja. Jasna pričakovanja in dosledno izvajanje pravil pozitivno vplivata na vedenje učencev ter njihovo vključenost in dosežke.