Premagovanje strahu pred nastopanjem - Stiplošek, Nina (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
Strah pred glasbenim nastopanjem  je pogosta težava med mladimi glasbeniki, ki lahko negativno vpliva na njihovo samozavest in uspešnost. Poglavje raziskuje vzroke za pojav strahu pred nastopanjem, ki izhajajo iz kombinacije bioloških, psiholoških in okoljskih dejavnikov, ter predstavlja različne tehnike sproščanja, kot so meditacija, Alexandrova tehnika in progresivno sproščanje, ki lahko pomagajo pri obvladovanju tesnobe. Pomembna vloga pri premagovanju strahu pred nastopanjem je tudi v domeni učiteljev, ki lahko z metodami, kot so simulacija nastopa, pozitiven pristop, priprava in dihalne vaje, prispevajo k zmanjševanju tesnobe pri svojih učencih. Kljub potrebi po dodatnem usposabljanju za delo z učenci, ki se soočajo s strahom pred nastopanjem, je mogoče številne učinkovite strategije vključiti že v redne učne prakse.