Delo z glasbeno nadarjenimi učenci - Stopar, Anja (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
Poglavje se osredotoča na prepoznavanje in razvoj glasbeno nadarjenih učencev ter pomen prilagojenega poučevanja za njihov napredek. Obravnavane so značilnosti glasbene nadarjenosti, proces identifikacije ter vloga učiteljev in staršev pri spodbujanju potencialov teh otrok, saj prilagojena podpora spodbuja motivacijo učencev, njihov glasbeni izraz in akademske dosežke. Ponujeni so primeri individualiziranih pristopov, kot so diferencirane naloge, obogatitveni programi in mentorstvo, ter vključevanje kakovostnih glasbenih dejavnosti, kot so improvizacija, ustvarjalno petje in glasbene igre. Poglavje opozarja tudi na tveganje preobremenjenosti učencev in poudarja pomen uravnoteženega pristopa, ki spoštuje njihove osebne meje. Sistematičen pristop k izobraževanju glasbeno nadarjenih omogoča razvoj njihovih ustvarjalnih in intelektualnih potencialov ter prispeva k celostni osebni rasti.