Ritem in tempo - Torej, Naca (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
Poglavje preučuje pomen ritma in tempa v glasbi ter njun vpliv na glasbeno izražanje, učenje in kognitivne sposobnosti. Ritem, opisan kot organizirano zaporedje časovnih dogodkov, je ključni element, ki glasbi zagotavlja strukturo in smiselne vzorce. Tempo, hitrost izvajanja glasbe, pa oblikuje vzdušje skladbe in vpliva na čustveni odziv poslušalcev. Obravnavani so učni postopki za razvijanje ritma in tempa, kot so ploskanje, štetje in kombinirani pristopi, pri čemer se izkaže, da časovna usklajenost med učenjem in izvajanjem vpliva na uspešnost. Ritmične vaje izboljšujejo kognitivne sposobnosti, vključno z delovnim spominom, pozornostjo in jezikovnimi spretnostmi. Poglavje poudarja tudi vlogo učitelja, ki z različnimi pristopi prispeva k razvoju ritmičnih in temporalnih veščin učencev ter spodbuja sodelovanje in čustveno izražanje.