Glasbeni spomin - Turnšek Murko, Nika (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
V tem poglavju so predstavljene različne raziskave, ki so preučevale vpliv glasbe na spomin in učenje. Anderson idr. (2000) so raziskovali uporabo glasbe v ozadju za izboljšanje pravopisnih sposobnosti pri učencih in ugotovili, da glasba pomaga učencem, da se sprostijo, osredotočijo na nalogo in izboljšajo svoje rezultate. Poleg tega so raziskave na področju glasbenega spomina pokazale, da glasbeniki bolje pomnijo verbalne informacije, saj njihovo glasbeno usposabljanje vpliva na verbalni spomin (Ho idr., 2003). Raziskava Borelle idr. (2014) je preučevala vpliv glasbe na delovni spomin, vendar niso ugotovili »pomembnega« vpliva glasbe na kompleksne naloge, vezane na spomin, kljub temu da glasba lahko vpliva na razpoloženje in s tem posledično na človekove kognitivne sposobnosti. Na koncu je predstavljena vaja, ki uporablja glasbo za krepitev spominskih sposobnosti, kjer učenci glasbo povezujejo z učenjem in priklicem informacij.