Glasba in vzgoja otrok - Varšnik, Matej (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
V tem poglavju bomo raziskali, kako glasba vpliva na razvoj otrok in njihove veščine. Glasba ima pomembno vlogo pri vzgoji otrok, saj ima pozitiven vpliv na njihov fizični, kognitivni, čustveni in socialni razvoj. Raziskave so pokazale, da glasbene aktivnosti, kot so petje, poslušanje glasbe in igranje instrumentov, izboljšujejo motorične spretnosti, spomin in razvijajo jezikovne sposobnosti, kot so zaznavanje ritma in intonacije. Glasba prav tako spodbuja razvoj govora in jezikovnih veščin, kar olajša učenje jezika. Poleg tega glasba prispeva k izboljšanju socialnih spretnosti, kot sta empatija in sodelovanje, kar je še posebej pomembno v šolskem okolju. Vključevanje glasbenih dejavnosti v izobraževalni proces tako prispeva k celostnemu razvoju otrok, saj jih spodbuja k učenju pomembnih življenjskih veščin, ki izboljšujejo kakovost medsebojnih odnosov in učnega okolja.