Sodobni ples pri pouku glasbene umetnosti - Veler, Maša (Širjenje obzorij o poučevanju glasbe, 2025)
Poglavje raziskuje pomen plesa v izobraževalnem procesu in njegove učinke na razumevanje glasbenih konceptov, integracijo v glasbene predstave in interdisciplinarne učne načrte. Plesna vzgoja spodbuja angažiranost, razvija kritično in ustvarjalno mišljenje ter omogoča globlje razumevanje glasbenih vsebin, čeprav je pogosto zanemarjena zaradi omejenih virov in podpore. Raziskave (Fegley, 2010; Sears, 2012; Lau in Grieshaber, 2018) poudarjajo vlogo plesa kot učinkovitega pripovednega in ustvarjalnega orodja, ki spodbuja celostno učenje in povezuje različne discipline. Integracija plesa v glasbene predstave omogoča bogatejšo interpretacijo in čustveno poglobitev, interdisciplinarni pristopi pa zagotavljajo enakovredno obravnavo plesa in drugih področij. Kljub izzivom rezultati kažejo, da ples bistveno prispeva k izobraževalnemu okolju, pri čemer so ključnega pomena podpora učiteljem, dodatne raziskave in razvijanje ustvarjalnih pedagoških praks.