Mi i naši, oni i njihovi u politici: osobne deikse u govorima hrvatskih saborskih zastupnika: Goranka Blagus Bartolec - Krajnc Ivič, Mira (Stanje in perspektive uporabe govornih virov v raziskavah govora, 2024)
Mi in naši, oni in njihovi v politiki: osebni deiktiki v govorih hrvaških poslancev. Deiktiki so kot nanašanjske enote sestavina jezikovne strukture, ki udeležencem komunikacijskega dogodka omogoča umestitev glede na okoliščine izreka (osebe, družba, prostor, čas, diskurz). Prispevek analizira rabo zaimkov mi in naš, oni in njihov kot osebnih (personalnih) deiktikov v govoru hrvaških poslancev, zbranih v korpusu ParlaMint-HR 2.0 2016–2020, dostopnem na platformi (No)Sketch Engine. Politik v političnih govorih praviloma uporablja prvo osebo množine, prepričljivost in intencionalnost njegove politične argumentacije pa načeloma temelji na stališčih družbene skupine, ki jo zastopa ali ji je ideološko naklonjen. Cilj prispevka je opisati skladenjske in pomenske značilnosti osebnih deiktikov v govorih poslancev glede na reference, na katere se nanašajo, in ugotoviti, v kolikšni meri raba osebnih deiktikov temelji na prototipski podobi o nas in njih kot polariziranih strank ter v kolikšni meri sta mi/naši in oni/njihovi enakovredna, tj. deiktik mi se postavlja kot subjekt, ki varuje ali ki se postavlja na stran referenc, vključenih v deiktik oni.Kao upućivačke jedinice deikse su sastavnica jezične strukture koje sudionicima komunikacijskoga događaja omogućuju da se postave prema okolnostima iskaza (osobe, društvo, prostor, vrijeme, diskurs). U radu se analizira upotreba zamjenica mi i naši, oni i njihovi kao osobnih (personalnih) deiksa u govoru hrvatskih saborskih zastupnika prema potvrdama iz korpusa ParlaMint-HR 2.0 (Croatian parliament) 2016–2020 dostupnom na korpusnoj platformi (No)Sketch Engine. Političar kao pojedinac u političkim govorima najčešće govori u prvom licu množine te se persuazivnost i intencionalnost njegove političke argumentacije u načelu temelji na stavovima društvene skupine koju predstavlja ili kojoj se ideološki priklanja. Cilj je rada opisati sintaktička i značenjska obilježja osobnih deiksa u govoru saborskih zastupnika s obzirom na referente na koje upućuju te utvrditi koliko se upotreba osobnih deiksa temelji na prototipnoj slici nas i njih kao polariziranih strana, a u kojoj su mjeri mi/naši i oni/njihovi ravnopravni, odnosno mi se postavlja kao subjekt koji štiti ili je na strani referenata obuhvaćenih deiksom oni.