Kulturna i povijesna baština grada Siska: strategije očuvanja i unapređenja - Kadoić, Lidija; Dučkić, Magdalena; Drmić, Iva Tara; Barišić, Petra (Strategije za održivi i ruralni razvoj gradova Siska, Petrinje i Hrvatske Kostajnice i općina Majur i Topusko, 2025)
Kulturna i povijesna baština predstavljaju ključne resurse za razvoj lokalnih zajednica, omogućujući značajne ekonomske, socijalne i kulturne koristi. Grad Sisak, jedno od najstarijih naselja u središnjoj Europi, izniman je primjer koji ističe važnost očuvanja baštine za jačanje identiteta zajednice i poticanje gospodarskog razvoja. Ovaj rad analizira izazove i mogućnosti u očuvanju baštine, s naglaskom na aspekte ulaganja, održivosti, turističku ponudu, uključenost i angažiranost samih građana i potencijal kulturnog turizma. S obzirom na bogatu povijest grada, jedan od ključnih ciljeva istraživanja bio je razvoj strategija za unapređenje postojećih sustava upravljanja baštinom. Sisak se suočava s nizom prepreka, uključujući ograničena financijska sredstva, nedostatak specijaliziranog kadra, nisku razina svijesti o važnosti baštine, kao i prijetnje potresa i neadekvatne infrastrukture. Naglašena je potreba za ulaganjima u restauraciju, edukaciju i modernu tehnologiju, poput digitalizacije i inovativnih metoda interpretacije baštine, kako bi se očuvala i učinila dostupnijom suvremenom društvu. Ključan je i pristup koji uključuje suradnju lokalnih vlasti, stručnjaka i zajednice, uz primjenu održivih i autentičnih rješenja. Unatoč izazovima, potencijal Siska za razvoj temeljen na baštini je velik. Postizanje ovog cilja zahtijeva povećanje svijesti javnosti i kontinuirana financijska i društvena ulaganja kako bi se osigurala dugoročna zaštita i revitalizacija baštine za buduće generacije.