Skrivena blaga Petrinje – od misterije do atrakcije - Čanić, Marko; Krolo, Lea; Višnjak, Iva; Vukelić, Ana (Strategije za održivi i ruralni razvoj gradova Siska, Petrinje i Hrvatske Kostajnice i općina Majur i Topusko, 2025)
Ovaj rad daje sveobuhvatan prikaz grada Petrinje, analizirajući njezin geografski smještaj, povijesni razvoj, demografska kretanja, gospodarstvo, te društvene i prostorne promjene, s posebnim naglaskom na posljedice potresa 2020. godine. Grad se nalazi u Sisačko-moslavačkoj županiji i obilježen je povoljnim prometnim položajem, ali i izazovima koji proizlaze iz prirodnog i društvenog okruženja. Povijesno, Petrinja ima bogatu prošlost – od doba Osmanlija, preko razdoblja Austro-Ugarske, Domovinskog rata, pa sve do danas. Kroz ta razdoblja Petrinja se mijenjala uloga grada, od vojne i trgovačke važnosti do današnje borbe s posljedicama rata i prirodnih nepogoda. Analizirani su demografski pokazatelji koji ukazuju na kontinuirani pad stanovništva, negativan prirodni prirast, starenje i snažnu emigraciju mlađe populacije. Razmatraju se i struktura kućanstava te obrazovna i dobna struktura. U gospodarskom dijelu fokus je na nekada snažnoj industriji, poljoprivredi, te pokušajima razvoja turizma i obrtništva. Nakon potresa, gospodarstvo je dodatno oslabljeno, a brojna poduzeća i obitelji još se nisu oporavili. Poseban naglasak stavljen je na posljedice potresa 2020., koji je prouzročio veliku materijalnu štetu, raseljavanje stanovništva i dodatno usporio razvoj. Rad završava promišljanjem o budućnosti grada – potrebi za kvalitetnijom obnovom, potporom lokalnim inicijativama, privlačenjem investicija i demografskem obnovom kako bi Petrinja ponovno stekla stabilnost i razvila svoj puni potencijal.