Analiza kulturno-povijesnog i turističkog potencijala top termi Topusko: unaprjeđenje turističke ponude i tržišne prepoznatljivosti kroz valorizaciju kulturne baštine - Rudman, Simon; Tvorić, Ema; Gržan, Helena (Strategije za održivi i ruralni razvoj gradova Siska, Petrinje i Hrvatske Kostajnice i općina Majur i Topusko, 2025)
Ovaj rad analizira turistički potencijal Top Termi Topusko, koje kao tvrtka-kćer Lječilišta Topusko čine važan dio kulturno-povijesne baštine i turističke ponude općine Topusko. Prikazana je povijesna uloga ovog lokaliteta u razvoju općine, kao i vrijedni prirodni i kulturni resursi koji imaju značajan potencijal za unaprjeđenje turističke ponude. Fokus je na stvaranju kulturnih ruta koje bi obogatile ponudu Top Terma i pridonijele da se destinacija napuni većom atraktivnošću za različite profile posjetitelja, omogućavajući im dublje iskustvo lokalne baštine. Prvi dio rada prikazuje općinu s povijesnog, infrastrukturnog i razvojnog aspekta, kao i ulogu Top Termi za lokalnu zajednicu. Sa SWOT analizom tržišnog stanja i usporednim benchmarkingom s termama Laško definirane su ključne prednosti i slabosti, prilike i prijetnje u daljem razvoju. S obzirom na nedovoljnu digitalnu prisutnost i modernizaciju, u radu se predlažu mjere za unapređenje promocije i marketinga koje će se temeljiti na aktivnijem korištenju društvenih mreža i izradi mobilne aplikacije za posjetitelje. U zaključku su navedene indikacije za unaprjeđenje kulturno-turističke ponude Top Termi čime će doprinijeti većoj prepoznatljivosti i konkurentnosti na regionalnom tržištu. Predloženim mjerama Top Terme Topusko mogu se pozicionirati kao jedinstvena turistička destinacija koja uspješno povezuje termalni turizam s kulturno-povijesnim naslijeđem regije, čime se obogaćuje ukupni doživljaj posjetitelja.