Degrowth – A Transcendence of Sensate Cultural Mentality? P. Sorokin and His Theory of Social Change as a Strategy Towards Socio-Ecological Transformation - Klanjšek, Rudi (Komuniciranje okoljske krize, 2025)
V osnovi obstajata le dva modela, ko gre za vzorce družbenih sprememb – linearni model, ki temelji na teoriji evolucije, in ciklični model, ki predvideva, da človeške družbe, podobno kot številni drugi pojavi, prehajajo skozi cikle bolj ali manj stalnega ponavljanja. Ker so linearni modeli »večnega napredka«, ki temeljijo na projektu razsvetljenstva, postali prevladujoča razlaga človeške zgodovine in družbenih sprememb, se zastavlja vprašanje o relevantnosti cikličnih modelov/razlag. Za odgovor na to vprašanje se ta študija osredotoča na ciklični model družbenih sprememb, ki ga je razvil Pitirim Sorokin, znotraj katerega se ocenjuje koncept odrasti in sicer kot indikator »progresivne dezintegracije senzorične kulture, družbe in človeka«; kot indikator »pojava in počasne rasti prvih zametkov nove idealistične/ideacijske sociokulturne ureditve« (Sorokin, 1957, predgovor). Posledinčno se s pomočjo Sorokinovega modela in izpeljanih napovedi  ocenjuje niz predlogov/strategij, usmerjenih k preobrazbi prevladujočega načina produkcije, bivanja in komuniciranja, odvisnega od rasti, kjer se kot ključno uporabi delo »Manj je več« (2020), avtorja Jason Hickla.