Фразеологічний образ багатства і бідності в словенській та українській мовах - Nikolovski, Gjoko; Kokolska, Vitalina (Slavistična prepletanja 6, 2025)
У статті показано фразеологічний образ багатства та бідності, який розкривається за допомогою словенських та українських фразеологізмів. На основі семантичного аналізу зібраний фразеологічний матеріал класифіковано на групи, що представляють багатство як явище, що має своє походження, велику кількість грошей, життя у достатку, марнотратство і покращення матеріального стану. Явище бідності пов’язане з нестачею грошей, їжі, безпритульністю і жебрацтвом, животінням, боргами, а також погіршенням матеріального стану. Вихідною гіпотезою статті є те, що фразеологічний погляд на багатство і бідність у словенській та українській мовах збігається із соціологічним визначенням обох феноменів.